Μέθανα

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ

Το ηφαίστειο των Μεθάνων ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νοτίου Αιγαίου, με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα μεταξύ της περιόδου 276 έως 239 πΧ, από αναφορές των αρχαίων ιστορικών Στράβωνα, Παυσανία και Οβιδίου. Πάνω από το χωριό Καημένη Χώρα, χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε ηφαιστειακό πέτρωμα, βρίσκεται ο πιο γνωστός κρατήρας του ηφαιστείου, ένας από τους τριάντα που απαριθμεί. Κρατήρες υπάρχουν επίσης, στις περιοχές του Μακρύλλογου, της Μούσκας και της Κυψέλης. Ο κρατήρας της Καημένης Χώρας έχει βάθος περίπου 50μ και διάμετρο 100μ. Η διαδρομή προς τον κρατήρα, ένα μονοπάτι χαραγμένο στη λάβα, προσφέρει μια ωραία εμπειρία ανάβασης. Φτάνοντας στην καρδιά του κρατήρα σας περιμένει μια ευχάριστη δροσερή έκπληξη!!!


ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ

Το σπήλαιο των Περιστεριών βρίσκεται στο δρόμο προς το Βαθύ. Αμέσως μετά τις ιχθυοκαλλιέργειες αριστερά του δρόμου και έπειτα από ανάβαση 30μ. Ανακαλύφθηκε το 1973 κατά τη διάνοιξη του δρόμου και είναι ηλικίας 2,5 εκατ. ετών. Το μήκος του σπηλαίου είναι 250m και αποτελείται από τρεις θαλάμους. Στον πρώτο θάλαμο υπάρχει μικρή λίμνη, ο δεύτερο είναι γεμάτος βράχους και στον τρίτο υπάρχει και πάλι νερό. Στους δύο τελευταίους θαλάμους υπάρχουν εντυπωσιακοί σταλαγμίτες σε όμορφους σχηματισμούς. Λέγεται ότι το σπήλαιο εκτείνεται μέχρι κάτω από το οροπέδιο «Θρονί».

 


ΘΡΟΝΙ

Πάνω από το Μεγαλοχώρι, εκτείνεται το οροπέδιο «Θρονί». Ένας πέτρινος θρόνος, βρισκόταν εκεί, ως τις αρχές του περασμένου αιώνα, του οποίου κομμάτια μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται στο Μουσείο του Πόρου. Μπορούμε ακόμη να συναντήσουμε έναν καλοδιατηρημένο πύργο του 4ου αιώνα πΧ και ερείπια ελαιουργείου του 3ου αιώνα πΧ. Στην κορυφή της Χελώνας βρίσκονται στρογγυλές και παραλληλόγραμμες στέρνες, πιθανότατα Βυζαντινής Εποχής και στην περιοχή του Αγίου Νικολάου υπάρχουν ερείπια ρωμαϊκού κτίσματος προς χρήση λουτρών.


ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΦΑΒΙΕΡΟΥ

Το κάστρο του Φαβιέρου στα Μέθανα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής και αποτελεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 80μ πάνω στο λόφο του στενού των Μεθάνων. Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής προς το κάστρο είναι πεζοπορικά, μέσα από ένα μονοπάτι με σήμανση. Κατά μήκος της διαδρομής συναντά κανείς υπολείμματα οχυρώσεων. Πρόκειται για κάστρο της μεσαιωνικής εποχής με τέσσερις μικρούς πυργίσκους στις άκρες του. Χτίστηκε το 1826 υπό τις διαταγές του Νικόλαου Κάρολου Φαβιέρου, γάλλου στρατηγού, και χτίστηκε πάνω στα ερείπια κάστρου που είχαν χτίσει οι Αθηναίοι τον 5ο αιώνα πΧ. Ο στρατηγός Φαβιέρος, ήταν αυτός που οργάνωσε και διοίκησε τον πρώτο τακτικό στρατό της Ελλάδας, στον οποίο αποδίδεται και το όνομα του οικισμού της Τακτικούπολης. Στρατηγός που διακρίθηκε για τη γενναιότητά του, έπειτα από κάποια χρόνια διωγμών αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο με το ψευδώνυμο «Ντε Μπορέλ». Το 1826, έκανε την πρώτη προσπάθεια ιδρύσεως Ταχυδρομείου στον Πόρο, η οποία απέτυχε.


ΛΟΦΟΣ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ / ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΜΕΘΑΝΩΝ

Στο λόφο του Παλαιόκαστρου, κοντά στο Βαθύ, βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων, με τα καλοδιατηρημένα από ηφαιστειακό πέτρωμα τείχη, η οποία χτίστηκε κατά τον 4ο με 3ο αιώνα πΧ. Η περιοχή είχε κατοικηθεί από τη νεολιθική εποχή (5.000 πΧ), ενώ ερείπια αρχαίων οικημάτων σώζονται και μέσα στη θάλασσα, από τη βυθισμένη πόλη των Μεθάνων. Ανάμεσα στα υποθαλάσσια αρχαία ερείπια, υπάρχουν και Βυζαντινές εκκλησίες, που σημαίνει ότι οι καθιζήσεις συνεχίστηκαν τα πρώτα μ.Χ. χρόνια.

 


 

ΝΗΣΑΚΙ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Το κατάφυτο από πεύκα και γραφικό νησάκι των Αγ. Αναργύρων είναι ορατό από την είσοδο του επισκέπτη στη Λουτρόπολη των Μεθάνων και ένας δρόμος το ενώνει με την πόλη. Στο νησί υπάρχει ομώνυμος ναΐσκος και τα κατάλοιπα αρχαίας οχύρωσης της κλασικής και αρχαϊκής εποχής, απομεινάρια κυκλώπειων τειχών.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ένας ακόμη αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος. Βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Το 1990 στα θεμέλια της μικρής εκκλησίας ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής, 14ος και 13ος αιώνας πΧ. Σ’ ένα από τα κτίσματα του οικισμού βρέθηκαν αφιερώματα (ειδώλια και κοσμήματα), από τα οποία εκτιμάται ότι ήταν χώρος λατρείας προϊστορικής θεότητας, και πιθανόν του Ποσειδών. Τα ευρήματα της ανασκαφής εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πόρου. Κατά μήκος της πορείας που καταλήγει στην ακτή, κάτω από το λόφο-κρατήρα της Κοσσόνας, όπου υπάρχουν και εκεί αρχαιότητες, βρίσκονται ψήγματα αρχαίου λιθόστρωτου Επίσης, στην τοποθεσία Μαγούλα, δυτικά του Αγίου Νικολάου Παλαιών Λουτρών και στο ύψωμα Ογά, στην παραλία της Κυψέλης υπάρχουν ερείπια φρουρίου των κλασικών χρόνων με λείψανα αρχαίου ναού στο εσωτερικό του.

 

Πηγή πληροφοριών:  http://methana.gr/

Αυτό το άρθρο είναι επίσης διαθέσιμο σε: Αγγλικα