Ηφαίστειο των Μεθάνων

  • 0

Ηφαίστειο των Μεθάνων

Category : Αξιοθέατα

Το ηφαιστειακό κέντρο των Μεθάνων ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο που συνδέει τα ηφαίστεια Σουσακίου, Αιγίνης, Μεθάνων, Πόρου, Βελοπούλας, Καράβι, Φαλκονέρας, Αντιμήλου, Μήλου, Κιμώλου, Πολύβου, Στρογγυλού, Δεσποτικού, Σπυρηδονησίων, Αντίπαρου, Χριστιανών, Σαντορίνης, Κω, Νισύρου, Αλικαρνασού και Πάτμου.

Το ηφαιστειακό αυτό τόξο έδωσε την αφορμή για την εκδήλωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο νότιο Αιγαίο κατά τους αρχαίους χρόνους. Τότε έλαβαν χώρα πάρα πολλές εκρήξεις ηφαιστείων γύρω στο τέλος της τριτογενής περιόδου, μετά τις Αλπικές πτυχώσεις, ενώ συνεχίστηκαν και κατά την τεταρτογενή περίοδο.

Το ηφαίστειο των Μεθάνων ειχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα μεταξύ της περιόδου 276 έως 239 πΧ, από αναφορές των αρχαίων ιστορικών Στράβωνα, Παυσανία και Οβιδίου. Πάνω από το χωριό Καημένη Χώρα, χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε ηφαιστειακό πέτρωμα, βρίσκεται ο πιο γνωστός κρατήρας του ηφαιστείου, ένας από τους τριάντα που απαριθμεί. Κρατήρες υπάρχουν επίσης, στις περιοχές του Μακρύλλογου, της Μούσκας και της Κυψέλης. Ο κρατήρας της Καημένης Χώρας έχει βάθος περίπου 50μ και διάμετρο 100μ.

Στα Μέθανα θα δείτε τα λείψανα πολλών ηφαιστειακών εκρήξεων. Νοτιοανατολικά του υψώματος Χελώνα, στη θέση Στραβόλογγος καθώς και στη θέση Μακρύλογγος συναντάμε μεγάλους κρατήρες. Επίσης, ηφαιστειακούς κρατήρες θα δείτε στην επάνω Μούσκα, στο χωριό Καμένη Χώρα, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος και εντυπωσιακότερος όλων και στην Κυψέλη.

Από τους προαναφερόμενους κρατήρες, αυτοί που έδρασαν τελευταία ήταν οι παρακείμενοι στην Καμένη Χώρα.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Το Hotel Methanion τηρεί τα μετρά  κατά του COVID19.

Το CHEK IN θα γίνεται πρωί 8,30-14,30 & Απόγευμα 15,30-21,30

ΤΟ CHEK OUT θα γίνεται αυστηρά μέχρι τις  11:30

Αποφεύγουμε το καθημερινό καθαρισμό πάρα μονο κατόπιν αιτήματος του πελάτη.

Για την αποφυγή της επαφής των εργαζόμενων καθαριότητας με πιθανόν κρούσμα

Εκ τησ διευθύνσεως με εκτίμηση Μαρία Κασιμάτη.

Βάσει του νομου4514/18 ο πελάτης είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το φόρο διαμονής που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ  ανά διανυκτέρευση