Λάδι Μεθανων

  • 0

Λάδι Μεθανων

Στα μεθανα σημαντικότερη ποικιλία ελιάς που καλλιεργείτε για την παραγωγή λαδιού είναι οι Κοθρέïκη η Μανάκι  ποικιλία μεσόκαρπη, διπλής χρήσεως με σχήμα καρπών στρογγυλό- ωοειδές , χωρίς θηλή και βάρος που κυμαίνεται από 3,0 – 5,5 γραμμάρια. Η ωρίμανση – συγκομιδή των καρπών της αρχίζει από τα μέσα Οκτωβρίου και τελειώνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το λάδι το οποίο παράγετε στα Μέθανα θεωρείται από τα κορυφαία λάδια στην Ελλάδα, όσον αφορά στο χρώμα και στα γευστικά του χαρακτηριστικά. Έιναι χρυσοκίτρινο, γλυκό, χωρίς σπιρτάδα που «καίει» τον ουρανίσκο, και μπορεί να καταναλωθεί αμέσως μετά την εξαγωγή του.

οι εδαφοκλιματικές συνθήκες των Μεθανων οι πετρωδεις εκτάσεις όπου καλλιεργούνται οι ελιές και ειδικότερα, η έλλειψη νερού και οι περιορισμένες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλουν ώστε οι προσβολές των δέντρων από ασθένειες να είναι μειωμένες. Ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας και συγκομιδής συμβάλλει επίσης στην πολύ καλή ποιόητα του ελαιολάδου των μεθανων.

Σε οροπέδιο των Μεθάνων βρέθηκε το αρχαιότερο ελαιοτριβείο (όπως υπολογίζεται της 4ης π.Χ. χιλιετίας)- πράγμα που μαρτυρεί ότι η χρήση του λαδιού ήταν γνωστή στα Μεθανα από την εποχή εκείνη.

Το  λάδι απο την ποικιλία μανακι ειναι  ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και γενικά ασταθές σε σύγκριση με εκείνο της ποικιλίας «Κορωνέïκη». Με άλλα λόγια, εάν δεν παραχθεί στην σωστή θερμοκρασία και δεν συντηρηθεί σωστά, τότε, αλλοιώνεται εύκολα.

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0Email this to someonePrint this page

Leave a Reply

Το Hotel Methanion τηρεί τα μετρά  κατά του COVID19.

Το CHEK IN θα γίνεται πρωί 8,30-14,30 & Απόγευμα 15,30-21,30

ΤΟ CHEK OUT θα γίνεται αυστηρά μέχρι τις  11:30

Αποφεύγουμε το καθημερινό καθαρισμό πάρα μονο κατόπιν αιτήματος του πελάτη.

Για την αποφυγή της επαφής των εργαζόμενων καθαριότητας με πιθανόν κρούσμα

Εκ τησ διευθύνσεως με εκτίμηση Μαρία Κασιμάτη.

Βάσει του νομου4514/18 ο πελάτης είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το φόρο διαμονής που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ  ανά διανυκτέρευση